30 Ekim 2009 Cuma

Kelam Damlası: OĞUL OLMAK NEDİR?

Zannedildiği gibi kutsal kitapta oğul olmak tabiri, ne belli bir ırka mensub olmak ne de Tanrı'nın Oğlu olmak gibi bir anlatıma sahiptir. Malesef pek çok Hristiyan'ın günümüze dek sürdürdüğü yanlış teoloji sonucu oğul olmak tabiri gerçek manasından uzaklaşmıştır.

Peki nedir oğul olmak? Bunun için, kutsal kitapların kökeni olan Orta Doğu'nun o günkü yaşamına bakmak lazım. İbrani yaşamında, evin baş hizmetkarı ve babanın yardımcısı oğlan çocuktur. Mesela bizde bir komşuya ekmek yolanacağı vakit bu görev kızlara verilirken, o kültürde bu oğulun vazifesidir. Dolayısıyla, babanın sağ kolu olan, babadan oluşan ve babayı en iyi tanıyan kişidir oğul. İşte bu açılımla baktığınızda, HERKES-Tanrı'nın yolunda yürümek isteyen herkes- zaten Oğul sıfatına erişir. Burada oğul kelimesi eril kimlikte olsa da kutsal kitabın manası çalışılırken eril ve dişil olarak ele alınır.

Kısacası, kutsal kitap insanlara "kul" mertebesini layık görmez. Çünkü, kul, efendisinin ne yaptığını bilmez diye ayet vardır. Tüm inananlar birer oğul veya "mirasçı" olarak adlandırılır. Çünkü insan Tanrı ile aynı özdedir.

Bakın, bu açıdan düşünüldüğünde her şey netlik kazanıyor. Yoksa İsa'nın çıkıp da Tanrı'nın oğluyum derken ki söylemini yüzeysel olarak ele alırsanız, bugun tüm Hristiyanların paganlaşmış dinsel seviyesine inersiniz. Fakat, mana çalışması ile kutsal kitap ayetlerini derin anlamıyla gözden geçirip düşündüğünüzde her bir taş yerli yerine oturmaya başlar.


Derleyen: Burcu A.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder