5 Nisan 2010 Pazartesi

Kelam Damlası: Haç nedir?


Hristiyan ilahiyatında önemli bir yere sahip olan haç sembolü, malesef, gerçek manasından oldukça saptırılmıştır. Bugün kiliselerde mihenk taşı gibi bir sembol ve insanların boynundaki süs olmaktan öteye geçememiştir. Peki, nedir bu haç? Bize neyi anlatmak istedi İsa Hoca? Çünkü "çarmıhını yüklenen ardım sıra gelsin" dediğine göre insanlara vermek istediği bir mesaj vardı.


Bildiğiniz üzere İsa haç üzerinde çarmıha gerilerek Roma Valisinin emri ile öldürülmüştür. Fakat, İsa'nın yaşadığı dönemde büyük suç işleyen kişiler çarmıha gerilirdi ve İsa gibi büyük bir Kabalist için de bu cezadan başkası düşünülemezdi. Ne var ki, günümüz araştırmaları gösteriyor ki, o dönemin haç diye adlandırılan aleti esasında tam olarak bugün kullanılan şekil değil. Üç aşağı beş yukarı benziyorlar. Suçlular bir nevi ince ve uzun bir kazığa elleri ve ayakları çivilenerek çakılırlardı. Kimi vakit sadece eller çivilenir kimi vakit ise eller ve ayaklar aynı anda çivilenirdi. Ve insanlığa manayı öğretmeye çalışan pek çok hocadan biri olan İsa'da bu şekilde öldürüldü. ( veya öldürülmedi, yazık ki bu bile ispatlanamıyor).


Size, kabataslak bir şekilde, haç'ın nereden Hristiyan ilahiyatına geldiğini anlattım. Daha ayrıntılı bilgi isterseniz internet üzerinde arama motorlarından çoğunu bulabilirsiniz.


Fakat, mana ilminde bizi haç'ın bu tarihi kısmı hiç bir şekilde ilgilendirmiyor. Açıkçası, İsa'nın nasıl öldüğü de bizim konumuz değil. Bizim, kendimize edinim çıkaracağımız nokta İsa'nın sözleridir. Tıpkı Musa, İbrahim, Mevlana,Yakup ve Yunus gibi pek çok insan-ı kamil'in bizlere vermek istediği mesajdır almaya odaklandığımız.


Bir insanın kendini çarmıha germesi veya çarmıhı sırtlanması ne anlama gelir? Aslında, İsa'nın tüm anlattıkları ile birleştirdiğiniz de ortaya hoş ve anlamlı bir sembol çıkıyor. İsa, bizlere egomuzu ıslah etmemizi ve Yaratan'ın özelliklerini giyinmemizi vaaz etmiştir. Yani açgözlülük, hırs, kin, nefret, alma arzunuz gibi egodan kaynaklanan negatif etkilerin hepsini çarmıha gerin. Kısacası yok edin. Hem de bunu her gün yapın. Ve bu negatif duygularınızı çarmıhta öldürdüğünüz vakit, Yaratan'ın sevgi ve ihsan özelliklerini giyip hayatınıza pozitif ışığı çekin. İşte, tek bir kelime olan haç'ın derin anlamı bundan ibarettir.


Çarmıhını yüklenen ardım sıra gelsin. İsa'nın öğrencilerine konuşmalarından biridir. Yani, nefsini ıslah et, içindeki kötü arzuyu öldür ve benim Işık dolu yolumdan gel. Çünkü bu yolu arşınlarken egonuz size her daim köstek olmaya devam edecektir. Siz de her seferinde üşenmeden egonuzun çıkar için alma arzusunu çarmıha gerecek ve daha olumlu duyguları benliğinizde uyandıracak şekilde yolunuza devam edeceksiniz.


Gördüğünüz gibi, yüzlerce yıldır Hristiyanlık alemi, bu derin anlamdan öyle uzaklaşmıştır ki, haç çıkarırlar fakat gösteriş bedenlerini sarmıştır. Bir haç görünce eğilirler, fakat ardından dedikodu yaparlar. Çünkü, haç sadece İsa'nın ölümünü ve kendi dinlerini sembolize eden bir tahta parçasından ibaret hale gelmiştir. Acaba İsa bu hali görse ne yapardı? Zannedersem, o kadar büyük bir devrimci ruhu olan bu şahsiyet, ilk önce tüm haçlarını kırardı. Ve sonra o ünlü sözünü yine tekrarlardı: Çarmıhını yüklenen ardım sıra gelsin...


Peki, ister Hristiyan ister Budist ister Müslüman olun, siz hangi özelliğinizi çarmıha gerdiniz şu ana kadar? Egonuzun hangi yönünü ıslah edebildiniz?Ve bunun tek bir an değil fakat yaşam serüveninde süregelen bir durum olduğunu unutmadan olumsuz yönlerinizi bir haç üzerinde kaç kez öldürdünüz? Sanırım, İsa'nın sözlerinde tüm insanlığa vermek istediği mesajı mana ilmi gözünden daha iyi anlayabilmişizdir.


Derleyen: Burcu Aşçı