27 Ocak 2010 Çarşamba

Farkındalık'ı arttırmak için ufak bir alıştırma...


Bugün sizlere, etrafımızda olup biten ve yaşamımızı saran olaylara karşı farkındalığınızı arttıracak ufak bir egzersiz sunuyorum.


Bizler, malesef, gün içinde hep hayat denilen büyük resmin ufacık bir kısmına yapışıp kalıyoruz. Ve ne oluyor? Resmin o harika manzarasını kaçırıveriyoruz. Örneğin, erkek arkadaşınız sizi üç saat aramadı. Aman Tanrım! O üç saat boyunca hem kuruyorsunuz hem de etrafınızda olan iyi/güzel şeyleri görmezden geliyorsunuz.

Ya da iş yerinde arkadaşınızla tartıştınız. Ne oluyor? Bütün gün hatta yatana dek sinir harbi içinde yer alıyorsunuz. Ve bu arada bakkalınızın size sıcak bir gülümseme ile merhaba demesini, sokakta yanınıza sokulan tatlı bir kediyi veya annenizin siz seviyorsunuz diye pişirdiği kakaolu kekin tadını kaçırıveriyorsunuz. Nitekim, bir diğer konu da şu ki, sizin tartıştığınız kişi için yaşam daha günlük halinde akmaktadır. Sonuç itibariyle olan size oluyor.


Yaşadığımız her olaya "anlam" yükleyen aslında bizleriz. Bizi oluşturan reşimotlarımız ve egomuz ile her olayı veya kişiyi kendimize göre yorumluyoruz. Örneğin, arkadaşınıza selam verdiniz ama o karşılık vermedi. Ne olmuş peki? Belki kafası çok meşguldü, belki de duymadı bile...Hem siz hiç bir selamı görmezden gelmediniz mi? Benim başıma geldi. Geçenlerde bir arkadaşım "yolda göz göze geldik ama sen bakmadın bile bir merhaba demek için" dediğinde verdiğim cevap şu oldu: "İnan okula yürüyorumdur ve aklımda onca şey varken bakan kör gibi oluyorum, hiç farkında bile değildim." Bakın, demek ki, bu arkadaşımı önemsemediğim anlamına gelmiyor. Fakat o bunu bana sormasaydı belki de kendi içinde egosu ona önemsenmediğini söyleyecekti.


Bu bir hafta boyunca farkındalığınızı arttırmak için şöyle bir alıştırma sunuyorum:

Gün boyunca sizi mutlu eden, iyi olan şeyleri not edin. Ama illa büyük bir şey olması gerekmez. Örneğin, yoldaki bir köpeği severken içiniz huzur dolu olur ya...İşte bunları da ekleyin. Ya da öğrenciniz size sıcacık bir gülümseme ile teşekkür etti, bunu da listenize ekleyin. Veyahut, gün batımına karşı bir fincan taze çay içtiniz ve keyif aldınız, hemen not alın.


Bir haftanın sonunda inanın bir de bakacaksınız ki, size değer veren kişiler, sizi mutlu eden bir sürü ufacık olay varmış...Ama biz ne yapmışız? Sürekli negatife odaklanıp onu içimizde büyütmüşüz. Önümüzdeki hafta boyunca lütfen bunu yapmak yerine, resmin büyük kısmına odaklanıp yaşamın güzelliklerini fark etmeye çalışalım.


Burcu A.