3 Nisan 2010 Cumartesi

Kelam Damlası:Nuh Seviyesi


Tüm Kutsal Kitaplardan hepimizin aşina olduğu bir hikayedir Nuh Tufanı. Bir adam, Tanrı'dan aldığı emir ile bir gemi inşa eder. Gemi tamamlandığı vakit, her bir hayvandan dişi ve eril olmak üzere ikişer tane ve kendi ailesini yanına alır. Geride kalan şehir sular altında kalıp kıyameti yaşarken, Nuh ve ailesi kurtulur.


Eğer bu güzel hikayeyi sadece yazıldığı gibi yaşamımıza aktaracak olursak-ki bu imkansızdır- pek çok soru da karşımıza çıkar: Gemide kaç hayvan vardı? Niye falanca yoktu? Hangi metodla inşa etti? Şu şöyle miydi bu böyle miydi, vb. Şimdi, günümüzün aydınlanan insanına ne denli komik görünüyor bu sorular değil mi? Ancak ve malesef, yüzlerce yıl boyunca din adamları bunun gibi pek çok teferruatı ciddi ciddi oturup tartıştılar. Ellerine ne geçtiğini soracak olursanız, koca bir hiç.


Ne var ki, mana ilmi açısından Nuh hikayesini birebir olarak kendi yaşamınızda deneyimleyebilirsiniz. Hatta, farkında bile olmadan yaşamınızın kimi alanlarında Nuh seviyesinde yer alıyor olabilirsiniz. Nasıl mı? Gelin, şu ünlü hikayemize mana ilminin bakış açısı ile bakalım. Ve binlerce yıldır tüm bilginlerin keşfettiği sırra ortak olalım.


Esasen, Nuh, bir insanın yaşamındaki ıslah seviyelerinden biridir. Nuh, çevresindeki insanların günahkarlığını- yani "alma arzusunu" fark edip Tanrı'ya yalvardı. Bizlerde yaşamlarımızda egonun duvarları arasından çıktığımızda bizleri saran kirliliği görürüz. Eksikliğin farkına varmaktır bu. Ve o noktada kişi duaya yönelir.


Duanın hemen peşinden aksiyon gelmelidir. Yani, niyetlediğiniz şey için pasif değil aktif olmalı, harekete geçmelisiniz. Tıpkı bunun gibi, Nuh'da gemi inşa etmeye başladı.


Geminin tamamlandığı vakit Nuh'un 600 yaşında olması da ilginçtir. Çünkü Kabala inancında sefirotların tamamlanması ile elde edilen tamlık sayıdır. Kısacası, Nuh, ıslah olunacak arzusu üzerinde çalışıp o konuda bir tamlığa eriştiğinde gemiye binmeye hak kazandı.


Nuh'un peşinden gelen oğulları, ailesi? Bunlar da sizin ellerinizin işleridir. Çünkü bir yönünüzü ıslah etmeye başladığınızda bu diğer ıslah olunması gereken özelliklerinizi de peşinizden sürükleyecektir.


Gemi haricindeki her şeyin sular altında kalması da epey manidardır. Çünkü siz yaşamınızda bir seviye atladığınız vakit, eski seviyenizdeki bireyler ya size ayak uyduracaktır veyahut yaşamınızdan çıkacaklardır. Kısacası, sizin yeni seviyenize uymayanlar sular altında kalmaya mahkumdur.


Ve Nuh gemiden inince sunu yaktı. Yani,yüreğin kötü düşüncelerini ve bencilliğini yakıp atmış oldu.


Örneğin, siz karamsar bir insansınız ve bu özelliğinizi ıslah etmek istiyorsunuz. Öncelikle Adem seviyesini aştığınız için tebrikler. Çünkü Adem sorgulama seviyesiydi. Şimdi, bu değişim için çalışmaya başlayacaksanız bir üst seviyeye yani Nuh seviyesini geçmiş oluyorsunuz. Ve ilk iş olarak, niyetinizi beyan edersiniz. İster Tanrı, ister Allah, ister Evrensel Güç, ne diyorsanız, ona dua edersiniz çünkü eksikliğinizin farkındasınızdır. "Ben daha olumlu düşünen biri olmak istiyorum." Ve gemi inşası başlar. Bu noktada sürekli olumlu düşünceleri zihninize depolamaya çalışırsınız. Herhangi bir olay öncesi karamsar bir tutum sergilemek yerine hayata daha pozitif bakmaya başlarsınız. Bu sırada, sizin karamsarlığınızla beslenen ve bunu paylaşmaktan haz alan kişiler ise, ya sizinle birlikte bu dönüşümü yaşarlar ya da ufak ufak hayatınızdan çıkmaya başlarlar. Bu da onların sular altında kalışıdır.Siz ise yeni seviyenizde etrafınızda daha olumlu kişiler görmeye başlarsınız. Ve ne olur? Tüm bu olumluluk sizin yaşamınıza da yansıyarak başınıza güzel olaylar gelir. Bir de bakmışsınız ki bu karamsarlık yönünüzü ele alırken haset özelliğiniz de gemiye binmiş ve o da bu ışıktan nasibini alarak kendisini azar azar ıslah etmeye başlamış.


Ve gün gelip başardığınızda şükredersiniz. Bir yakmalık sunu da sizden gelir.


Bizler, hayatımızın her seviyesinde bu dönüşümleri yaşıyoruz. Adeta gemiye inip biniyor ve tüm peygamber seviyelerinde dolanarak ruhun ıslahını sağlamaya çalışıyoruz.


Mesela, siz de bugün tıpkı Nuh gibi bir özelliğinizi ele alıp onu gemiye bindirmeye (ıslah etmeye) çalışabilirsiniz:)


Derleyen: Burcu Aşçı