15 Mart 2010 Pazartesi

Yaşamın Kıyısından: KENDİNİZİ DİNLEME ÇALIŞMASI


Geri çekilmek...Sanki bir savaşta yenilmek ile eş anlamlı mı? Hiç değil. Esasen tarihteki en büyük zaferlere baktığınızda, komutanların ummadık bir anda geri çekildiklerini ve sonrasında da galibiyet elde ettiğini görürsünüz.


Önemli bir görüşmeye gireceksiniz. Gerginsiniz. Yolda trafik berbattı, hem düzgün kahvaltı edemediniz, şimdi de oturmuş sıranızı bekliyorsunuz. Şu diğer köşedeki de mi geldi bu iş görüşmesine? Bu ve benzeri tüm düşünceler, birinci doğanız yani giydirilmiş benlik olan egonuzun fısıltıları sizi bezdiriyor. Geri çekilin. Durun. Birkaç saniye gözlerinizi kapatın. Unutmayın ki evrende olmanız gereken yerdesiniz. Kainatta her şey kusursuz işliyor. Ve minik not defterinizi çıkarın. Evet, yanlış duymadınız, kadim mana ilmini çalışanların yanında daima minik bir not defteri vardır. Ve buna "kendini dinleme çalışması" derler. Defterinizi alın ve içinize doğan ne varsa yazın. Örneğin, "şu an gerginim, canım kahve istiyor, bu işi almayı arzuluyorum,vb". Belli bir kısıtlama yapmayın. Tüm bunları yazıyor olmak bile sizi bir nebze rahatlatacak ve sizin reaktif davranmanızı engelleyecektir. Dahası, farkındalığınız artacak ve duygularınızı net bir şekilde duyumsamaya başlayacaksınız. Bundan sonra defterinize niyetinizi yazın. Ve dinginlikteki gönül gücünün sizi Yaratan'a doğru çekip bütünlüğünüzü sağlamanıza yardımcı olacağını unutmayın.


Her şey üzerinize geliyormuş hissine kapıldığınızda durun ve geri çekilin. Hani bir resme biraz uzaktan bakınca daha net görürüz ya, aynen öyle. Çünkü o anki duygularınızla harekete geçerseniz büyük olasılıkla reaktif olacak ve egonuzun patlaması ile negatifi üzerinize çekeceksiniz. Fakat, bir an durup dingin kalabilir ve niyetinizi Yaratan ile bütünleştirebilirseniz, bu sizi proaktiviteye yönlendirecek ve önünüzdeki pozitif seçeneği kabul etmiş olacaksınız. Reaktif olmak her zaman en kolayıdır ancak daima proaktivite kazanır. O halde, bu alıştırmayı gününüzün herhangi bir anında kolaylıkla uygulayabilir ve ruhsal bir disiplin ile özgecil doğanıza dönüp niyetinizi elde edebilirsiniz.


BURCU AŞÇI

15.3.2010