29 Kasım 2009 Pazar

Kelam Damlası:YARATILIŞ'TA DÖRT SEVİYE


Kutsal Kitap'ta Yaratılış bölümünü derinden incelersek dünyanın yaratılışında 4 aşama olduğunu görürüz.

Cansız, bitki, hayvan ve insan...

Tanrı, ilk olarak cansız varlıkları yarattı. Sonra, bitkiler yani doğa ile süsledi. Ardından, hayvanlar yaratıldı. Ve en son yaratılan ise insan oldu.

Peki mana ilmi açısından bu Yaratılış bölümünün önemi nedir?

Burada, insanoğlunun 4 seviyesi bulunmaktadır. Ki birazdan anlatacağım bilgiler Maslow'un Hiyerarşisi (ya da Piramidi) ile de örütşme halindedir.

Cansız seviye, hiç bir şey üretmediğiniz en temel seviyedir.

Bitki seviyesi ise, kendine ait fikirleri olmayan, kendisini geliştirmeyen, tıpkı ayçiçekleri nasıl güneş hangi yöndeyse ve oraya doğruluyorlarsa, her duyduğu ya da yeni öğrendiği fikre belli bir süre kapılıp giden, başkalarının arzularını takip eden kişileri betimler. Örneğin, ay biraz Hinduzim ile ilgileneyim, a burda da Budist öğreti varmış, a şu marka bu aralar meşhurmuş,vb.

Hayvan seviyesi ise, insanın alma arzusunun salt hali olarak açığa çıktığı alandır. Sadece kendi benliği için almak ister. Genellikle psikoloji ilminde "id" olarak geçer. Yemek, içmek, barınmak, üremek ve sahip olmaktır. Malesef dünyanın çoğu bu seviyede varlıklarını sürdürüyorlar. Savaşların ardındaki neden bundan ibaret..."Ben"im olsun düşüncesinin acımasızlığı bu seviyede kendisini ifşa eder.

En son seviye ise "insan" olma halidir. Ne tuhaf değil mi? Hepimiz insan olduğumu söyleriz fakat "insan" olma durumuna kaçımız gelebildik? Burada "insan-ı kamil" olma yani "alma arzusunu vermek için kullanma" vardır. Mevlevilerin semah dönerken ki el hareketi aklınıza gelsin. Bir el yukarıda diğer el ise yere, toprağa doğru bakar. Yani, "Yaratan'dan aldığını Yaratılan'a verir." Bunun adına "ihsan etme" deriz. Ve bu Tanrı'nın doğasında var olduğundan, insan ancak bu seviyede Tanrı'nın halefi olabilir. Tanrı'nın ışığı sizin üzerinizde bu noktada parlar.

Ancak şunu da belirtmek gerekir, her insanın içinde bu 4 seviye aynı anda mevcut olabilir. Veya yaşamınızın evrelerinde seviyeden seviyeye geçersiniz. Mana ilminin en önemli amacı kişinin kendini bu seviyelerde ıslah etmesidir.

Derleyen: Burcu A.

İlahi Işığı: Kutsal Irmak


Ey kutsal ırmak, ak bahçeme ak!

Toprak toprak sulayarak ak bahçeme ak!

Hikmet pınarlarından doğruluk kıyılarına; ak bereketleyerek

Hikmet pınarlarından doğruluk kıyılarına; ak hayat vererek

Ey kutsal ırmak, ak bahçeme ak!

Yaprak yaprak can katarak ak bahçeme ak!

Hikmet pınarlarından doğruluk kıyılarına; ak bereketleyerek

Hikmet pınarlarından doğruluk kıyılarına; ak hayat vererek

Ey kutsal ırmak, ak bahçeme ak!

Köşe bucak yıkayarak ak bahçeme ak!

Hikmet pınarlarından doğruluk kıyılarına; ak bereketleyerek

Hikmet pınarlarından doğruluk kıyılarına; ak hayat vererek.


(Yaratılış 2:10)